zaterdag 23 november 2013

Column 19 Friesch Dagblad

Als het goed is, heeft er gisteren weer een column van Roel in het Friesch Dagblad gestaan. Vorige een keertje niet i.v.m. verslaggeving van de verkiezingen in Leeuwarden. Hierbij de tekst:

Lage land of lommerrijk

Opgegroeid in het Groninger landschap en dertig jaar genoten van de Friese vergezichten doen je vergeten hoe mooi dat turen over de velden kan zijn.
Als je dagelijks leeft in een vaste omgeving, zie je soms niet meer dat de natuur in je habitat toch wel heel schoon is. Iedereen heeft dat vast wel eens ervaren na thuiskomst van een meerdaagse vakantie. De bergen in Zwitserland zijn prachtig mooi met hun witte wintermutsen, maar na een week zie je het bijna niet meer.
Witte, zonovergoten stranden die je doen dansen van het hete zand onder de voetzolen; we vinden het schitterend. Toch komt er een moment dat je weer verlangt naar je eigen stekkie met de vertrouwde omgeving om je heen. De vakantie met de “anders dan we gewend zijn omstandigheden” is voorbij en “blij dat we weer thuis zijn”!
Anders is het als je gaat verhuizen naar een land met een andere leefomgeving.
Ik schrijf bewust “verhuizen”, want “emigreren” klinkt zó definitief en zó ver weg.
Emigreren doe je naar een land als Amerika of Canada zoals zo velen een kleine halve eeuw geleden deden. Het is natuurlijk maar gevoelsmatig, want als je je spullen inpakt en zo’n 1700 km verderop weer uitstalt in het land van de Zweden, is het niets anders dan emigreren, maar toch…….
Wonen in een bosrijk gebied zoals op heel veel plaatsen in Zweden – waar je je gat niet kunt keren of er staat wel een boom – is het wel even aanpassen. Nu ik in midden Zweden woon, moet ik reizen om de horizon te zien. Een ander land, een andere biotoop doet je dwingen om ook een andere kijk op je omgeving te hebben. Lommerrijk is het hier met heel veel naaldbomen, gemêleerd met alle soorten loofbomen. Als je denkt dat er maar één kleur groen is, vergis je je. Van licht- tot donkergroen en alle varianten die daar tussenin zitten. Niet alleen ‘s zomers is dat een prachtige ontdekking, in dit herfstige seizoen, waar de groene kleur de overhand blijft houden, komt de natuur zo van een schilderij van Bob Ross. Behalve de kleurenpracht heeft bos natuurlijk meer voordelen. Wat te denken van al die geuren die bomen en struiken verspreiden. Daar kunnen de duurste flesjes met reukwater niet tegenop. Wil je je partner verrassen met een lekker luchtje voor haar verjaardag of zomaar tussendoor…….. stuur haar het bos in! Ook de beschutting die je kunt hebben van een bosrijk gebied is aangenaam, vooral bij harde gure winden. Een nadeel, als je dat zo wilt uitleggen, is misschien dat het eerder donker is in huis, maar wij moeten ons aanpassen aan de natuur en niet andersom. Toegegeven, ik mis de vlakke velden en de wijde blik van het Friese land!      
 
Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten