vrijdag 8 november 2013

Column 18 Friesch Dagblad


Vandaag verscheen alweer de 18e column in het Friesch Dagblad. Hieronder de tekst:
 
 
Modieus Zweden

Doen de Zweden ook aan de mode mee?
Zeker weten. Vooral in het zuidelijk deel van Zweden waar het grootste deel van de bevolking leeft, zo’n zes miljoen van de in totaal negen miljoen, zijn de mensen modebewust. Niet alleen in de zomermaanden wanneer je de meest creatieve creaties ziet, ook in de winterperiode kom je veel kleurrijke aangeklede Zweden tegen. Hoewel je in eerste instantie dat niet zou vermoeden, is Zweden toch één van de meest toonaangevende landen op modegebied. Nu het kouder wordt kleedt men zich hier in de winter outfit. Prachtig gekleurde mutsen met bijpassende handschoenen en warme comfortabele jassen met hoge kragen. Toch zie je ook nog jeugd, die weliswaar een wollen muts tot over de oren draagt, maar daarbij ook nog enkel een t-shirt met een driekwart broek zodat de lichaamsdelen die met tatoeages bedekt zijn, goed zichtbaar blijven. Nog nooit heb ik een bevolking gezien die zo rijk versierd is met al dan niet kleurrijk inkt. Mannen, maar ook vrouwen, hebben hun lichaam laten bedekken met prachtige schilderingen. Vaak staan daar ook teksten bij en vooral de namen van de kinderen staan vermeld vanaf de eerste nekwervel tot aan het hielbeen. Stiekem vraag ik mij dan wel eens af hoe zo’n plaatje er over zestig jaar uit ziet, maar misschien wil ik dat eigenlijk ook wel niet weten. Eén tekst van een collega zal ik niet snel vergeten. Toen ik hem vroeg wat er op de binnenkant van zijn bovenarm was geschreven, vertelde hij mij dat het een regel was die zijn reeds overleden grootvader hem had meegegeven: “Vergeet nooit waar je vandaan komt!”
Dat verdiende nadere uitleg. Zijn grootvader was geboren en getogen op het eiland Gottland, een eiland voor de Zweedse kust zo’n tweehonderd kilometer boven Stockholm. Een eiland waarvan men zegt dat het ooit afgedreven is van de Zuid-Afrikaanse kust. De autochtone bevolking is een trots volk met een eigen taal, vandaar de letterlijke lijfspreuk van de jonge Zweed met roots in Gottland.
Lang zal het wel niet meer duren totdat ook die gravure aan het oog onttrokken wordt door de steeds lagere buitentemperaturen. We zitten hier al een stuk noordelijker en dat merk je ook aan de kleding. Het is in midden Zweden al veel minder modieus. De stadse invloeden werken hier niet door en men is eerder geneigd om kleren te dragen die functioneler zijn. Heb je het koud, trek je een trui aan ongeacht of die qua kleurstelling of model bij de broek past. Niemand kijkt raar op als je een combinatie draagt waarvan menig modeontwerper de koude rillingen krijgt. Altijd even schoon is het ook niet. Joggingbroeken die flubberen om vormeloze lijven met daaronder roze crocques, iedereen blijft in z’n waarde. Het motto: “Leven en laten leven” dat de Zweden hier huldigen geldt ook voor de mode. Dat kan ik zo waarderen in mijn nieuwe thuisland!

Roel Heidema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten