maandag 16 december 2013

Maandag 16 december 2013

Een van-alles-en-nog-wat weekje! Vanochtend eerst samen met een invaller in klas 5 geweest, waar ik de hele vorige week ook ben geweest. Vanmiddag ingevallen in klas 1A, waarvan de juf ook ziek was. Morgen hebben we 'pysseldag', een dag met 3 verschillende activiteiten met gemengde groepen. Alle leerlingen van klas 1 t/m 6, die van de 'förskola' (vergelijkbaar met kleutergroep) en van de 'särskola' (de school met leerlingen met speciale behoeften, die in hetzelfde gebouw zitten) worden gehusseld, zodat er heterogene groepen van ong. 15/16 leerlingen ontstaan. Ze gaan beurtelings knutselen, koekjes versieren en dansen/zingen. Ben erg benieuwd, want het klinkt heel leuk. 
Woensdag om 10 uur mijn 'betyg' van svenska 1 ophalen en daarna nog een uurtje invallen in klas 2/3 B, waar ik al eerder een uurtje heb gedaan. Donderdag en vrijdag val ik in in klas 4, want de meester gaat eerder op vakantie. Die van klas 1B trouwens ook, die gaat woensdag al weg. Dat kan hier blijkbaar allemaal! Maar goed, leuk voor mij natuurlijk!

Met het weer is het trouwens ook van alles en nog wat: Woensdag begon het opeens te dooien. Donderdag zette de dooi door en begon het bovendien gigantisch te waaien. Door een temperatuur van bijna +10 verdwijnt de sneeuw dus als... inderdaad: sneeuw voor de zon. Tja, we hadden het kunnen weten, want dit was pas de 2e keer. We zullen toch echt moeten wachten op de 3e keer. Hopelijk komt die nog voor de kerst, want het begint er nu toch wel wat triest uit te zien. I'm dreaming of a white Christmas!
Door die stormachtige wind heeft de al jaren afgestorven boom naast het huis het begeven. De dode wortels konden de twintig meter hoge naaldboom niet meer houden. Op advies van een ervaren bomenrooier zou de boom met een hoogwerker volgend voorjaar worden getopt. Wanneer je een levende boom wilt vellen kun je, door hem op een speciale manier in te zagen, met grote zekerheid een bepaalde richting op laten vallen. Een dode boom is onberekenbaar. Die valt waar hem het beste uitkomt. Gewicht van de dode takken, de gesteldheid van de boom aan de binnenkant en het feit dat ie zo dicht bij het huis stond, gebood de nodige voorzichtigheid. Toen we vanmiddag om drie weg reden voor de wekelijkse boodschappen zagen we hem naast het huis hangen tussen zijn (en nu ook onze) vrienden. Als door een wonder is ie door de andere bomen opgevangen, hoewel de wind richting huis stond!! Het gevaar is nog niet geweken want hij ligt nog niet helemaal plat. Had de boom een vrije val gemaakt, had ie waarschijnlijk de bovenleiding die achter het huis langs loopt, meegenomen. Morgen de kettingzaag maar starten en met beleid het laatste zetje geven. Het huis is gelukkig uit de gevarenzone...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten