maandag 16 december 2013

Column 22 Friesch Dagblad

Afgelopen vrijdag nr. 22 van de columns van Roel in het Friesch Dagblad:


Wondere winterwereld

Voor de tweede keer maak ik een winter mee in Zweden. Vorig jaar viel er op 25 oktober al de eerste sneeuw. Dat was niet zo heftig, want na vier dagen was het laagje van 3 cm al weer verdwenen. Na een paar dagen van dooi kwam de tweede lading van Vrouw Holle naar beneden en dat was beduidend meer. Zeker zo´n 30 cm aan kraakhelder schuim deed alles veranderen in een sprookjesachtig wit landschap. Ook dat verdween weer als sneeuw voor de zon na een paar weken. Midden november begon het weer dikke vlokken te dwarrelen om niet meer weg te gaan. De winter komt in Zweden vaak in drie keer. Tot en met begin mei 2013 hebben we in de sneeuw gezeten en niet zo´n beetje ook. Laag op laag stapelde de witte deken zich op tot wel 1 meter en meer. Elke dag sneeuwruimen met twee grote duwbakken om het huis maar toegankelijk te houden. De meeste Zweden hebben daar een gemotoriseerde sneeuwschuiver voor die de sneeuw met een wormwiel verzamelt en daarna weer uitblaast. De motor drijft ook de beide wielen aan, dus je hoeft alleen maar een beetje te sturen. Wie meer dan een toegangspaadje moet vegen, maakt vaak gebruik van een tractor met laadschep. Bij veel huizen zie je dan ook zo´n boerenwerktuig staan. Zo extreem als in 2012 zal het dit jaar wel niet worden, maar de geschiedenis gaat zich wel herhalen. De tweede laag sneeuw is nu al aan het smelten en iedereen maakt zich op voor de derde keer.  Nu maakte ik voor de eerste keer die winter mee in 2012 en dacht dat het een normale winterse winter was met veel sneeuw. Volgens de buurvrouw was het echter een extreme winter en zelfs de meest doorgewinterde Zweed was eind januari 2013 de winterse omstandigheden al spuugzat. Toch stelt de bevolking hier zich helemaal in op een winter met de overlast die dat met zich meebrengt. Voor het verkeer betekent het wel extra oppassen, toch rijdt alles hier gewoon door. Vrachtvervoer, bussen en treinen schakelen wel een paar versnellingen terug, maar je komt ter plaatse. Hier hoort de winter bij een manier van leven.
Opmerkelijk vond ik de gladheidsbestrijding. Een glad wegdek door sneeuw en ijs bestrijd je met zout, zo was ik gewend. Hier gebruikt men ook wel zout, maar in veel mindere mate. Om uitglijden en slippen te voorkomen strooit men steengruis. Omdat de zon de steentjes verwarmt, zakken ze door de sneeuw en een nieuwe laag wordt gestrooid. Aan het einde van de winterperiode, als alle sneeuw voorgoed verdwenen is, komt een veegwagen en veegt alle steentjes weer op om opgeslagen te worden voor volgend jaar.
Hoe mooi een winterse periode ook is met al z’n adembenemende sprookjesbeelden, ik snap nu waarom zoveel Zweden een zomervakantie richting het zuiden boeken!

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten