zondag 29 december 2013

Column 24 Friesch Dagblad

Afgelopen vrijdag stond alweer column nr. 24 in het Friesch Dagblad, met de volgende tekst:


Wat nu Weer

Na het Luciafeest zitten we nu midden in het Kerstfeest met alle gezelligheid die daar bij hoort. Behalve de kerstverlichting die vele huizen in Zweden siert en de verlichte tuinen en straten, is er toch een element dat de stemming een beetje verstoort.
Hoe anders zag de wereld er vorig jaar om deze tijd uit in ons nieuwe woon- en leefgebied. Op kerstavond kwamen we aan na een dolle rit uit Nederland. De weersverwachtingen hadden al wel aangegeven dat de winter in midden-Zweden was begonnen. De reis door Nederland, Duitsland en Denemarken ging voorspoedig. De eerste kilometers in Zweden gaven ook geen overlast voor het verkeer, tot we in Husqvarna kwamen. De sneeuw was daar al overvloedig gevallen en de wegen waren bedekt met een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw. De versnellingsbak vroeg om een stand terug en de snelheid ging naar kruipen. Van inhalen was al helemaal geen sprake en het treinen was begonnen. Iedereen werd gedwongen achter elkaar te rijden in het spoor die de zware vrachtwagens hadden achtergelaten. Door hun beladen gewicht hadden die minder last van de gevallen sneeuw. Hoewel het gaandeweg wel beter werd met de berijdbaarheid van de wegen, bleef de sneeuwval aanhouden. Dat maakte dat we middernacht strandden op dertig meter voor de voordeur. De oprit was compleet ondergesneeuwd. Zo’n tachtig centimeter sneeuw versperde ons de toegang tot het huis waar de felbegeerde bedjes op ons stonden te wachten. Nu waren we wel voorbereid want we hadden scheppen en sneeuwschuivers vanuit Nederland meegenomen. Eerst maar een smal toegangspaadje gegraven zodat we onze spullen uit de auto in huis konden dragen. Na twee uur graven en scheppen hadden we ons doel bereikt. Ondanks de vermoeidheid van de reis hadden we plezier in het “ ’79 tafereel”. De auto bleef op de ventweg staan en het (ijskoude) bed werd warm omarmd.
De volgende ochtend kon de houtkachel nog niet branden, want een even dikke sneeuwlaag had de schoorsteen geblokkeerd. Behoedzaam beklom ik het dak om het rookkanaal vrij te maken. Al snel lekten de vlammen langs de houtblokken en werd het huis aangenaam verwarmd. Toen konden we ook voor het eerst genieten van al dat prachtige wit dat de natuur had bedekt.
Toegegeven, de winter van 2012 was extreem met zoveel sneeuw en relatieve kou, maar de winter van 2013 is ook extreem! Alle eerder gevallen sneeuw is nagenoeg weg, het weer is druilerig met vijf graden boven nul en draagt niet echt bij aan de kerststemming. We zijn niet de enigen die teleurgesteld zijn, alle Zweden die de sneeuw moeten missen zijn in mineur. Je doet er niets aan, het weer komt zo als het komt maar zijn we daarvoor naar Zweden verhuisd?!
De winterperiode is nog niet voorbij. We hebben nog een aantal wintermaanden tegoed, dus wie weet……..
Gott Nytt År för alla!

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten