zondag 25 augustus 2013

Column 7 Friesch Dagblad

Hieronder de tekst van column nr. 7 van Roel in het Friesch Dagblad:


Het hoogseizoen is eigenlijk voorbij voor iedereen die moet leven van de toeristen.
De dagelijkse routine is weer orde van de dag, het nagenieten kan beginnen.
Voor de meeste kinderen zijn de schooldeuren ook weer open en alles gaat weer gewoon z´n gang, en zo hoort het ook. Nu het mooie weer wat aanhoudt betekent dat er een aardig naseizoen aan zit te komen voor horeca en aanverwanten. Dus ook voor uitbaters van een vakantiewoning en B&B etc. Het loopt niet storm, maar er blijft altijd een categorie mensen die zich maandagsmorgens niet meer bij een baas hoeft te melden en er met een camper of caravan er op uit blijft trekken.
Deze doelgroep wordt, met respect, “de grijze golf” genoemd.
Nu hebben wij het geluk dat we in een gebied zitten waarin er in elk jaargetijde wel iets te beleven valt, dus voor ons houdt het voorlopig nog niet op! Wij zijn al klaar voor de herfst, winter en lente.
Hoewel de Zweden eigenlijk geen jaargetijde als herfst kennen, trekt de natuur zich daar weinig van aan. Je merkt dat de herfstgeur in de lucht hangt. In de vroege ochtend is er al een mistlaag, maar de vroege ochtendzon doet die snel verdwijnen. Voor de vroege vogels is het ontwaken van zo’n nieuwe dag een lust voor het oog en voor het oor! Voor wie die herfstrust nodig heeft is het hier goed vertoeven. Kennen de Zweden geen herfst en lente? Natuurlijk wel, maar door de lengte van de winter én van de zomer, zijn de herfst en lente begonnen en voorbij voor je er erg in hebt. Ook hebben de meeste Zweden zoveel behoefte aan zomerweer, dat ze dit seizoen zo lang mogelijk rekken. Niet dat er in september direct sneeuw valt, maar het is wel verstandig om je op de komende winter voor te bereiden, voor zover je dat nog niet gedaan hebt! Het is bepaald geen uitzondering dat de eerste sneeuwvlokken al in oktober vallen.
Veel Zweden verwarmen hun huis en haard met een houtkachel en koken hun eten en bakken de taarten in een hout gestookte oven. Heb je een pelletkachel, dan laat je de “pelletboer” komen voor een vrachtje krachtvoer om de winter door te komen. (Pellets zijn geperste korrels hout van zaagmeel en lijken op krachtvoer voor het vee.) Wie het met ouderwetse houtblokken doet, zoals wij, moet al vroeg in het zomerseizoen aan het zagen en hakken om het houthok vol te krijgen. Het moet immers een tijdje drogen voor het geschikt is als energiebron. We kunnen ook de “houtblokkenboer” laten komen, maar waar is dan het plezier van bomen van eigen kweek te verwerken als hapklare brok voor onze Zweedse tegelkachel?! De blaren in onze handen en pijnlijke rugspieren nemen we daarbij voor lief.
Het kan dus wat ons betreft wel ‘oangean’, maar mag de nazomer iets langer duren dit jaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten