vrijdag 16 augustus 2013

Column 6 in Friesch Dagblad

De 6e column is gisteren in het Friesch Dagblad geplaatst. Hieronder de inhoud:


Eigen baas

Wie in Zweden een Bed & Breakfast of iets dergelijks wil beginnen, moet een aantal zaken goed voor ogen houden.
In de eerste plaats moet je onderzoeken waar de gunstigste plek is om zo’n onderneminkje te starten. Je komt er dan achter hoeveel Nederlanders in Zweden hetzelfde idee hadden. Concurrentie is op zich best wel gezond, maar wil je enig bestaansrecht hebben, kan een goede locatie essentieel zijn.
In de tweede plaats moet je de illusie laten varen dat je van de opbrengsten van een B&B kunt rondkomen. Vaak is deze bron van inkomsten immers seizoengebonden. Je moet nogal wat kamers voor langere periode verhuren om het een heel jaar te kunnen uitzingen.
Waar vaak ook niet aan gedacht wordt is het feit dat je natuurlijk een groot deel van je privacy opgeeft en vaak in het zomerseizoen zelf niet op vakantie kunt. Onze conclusie is dan ook dat je naast je eigen bedrijf(je) - je wordt per slot van rekening ondernemer - er een baan bij moet hebben. Zou je er dan nog wel aan beginnen? Zeker, wij in ieder geval wel!
We zijn begonnen met een dubbel huis, elk voor acht tot tien personen. Het huis dat ons het best past hebben we gekozen om zelf te wonen, de andere helft verhuren we als vakantiehuis (fritidshus). In eerste instantie per week of langer, waarbij men kan vermelden of er beddengoed en handdoeken gehuurd moeten worden. Natuurlijk kan het fritidshus ook als overnachtingsplaats voor één of meerdere nachten geboekt worden, al dan niet met ontbijt.
We hebben rond onze trots een website gebouwd:
www.vilasig.com (vila sig betekent vrij vertaald ‘uitrusten’). Terugkijkend op het afgelopen seizoen mogen we zeker niet klagen. We hebben zelfs gasten gehad die hun vakantieplannen hadden omgegooid om toch bij ons hun vrije tijd te kunnen doorbrengen omdat het huis in de aanvankelijk door hen gewenste periode reeds verhuurd was. Omdat er ruimte genoeg is rondom de huizen, hebben we ook al enige campergasten mogen ontvangen.
Voor wat langere termijn, want dat vergt investeringen, staat de verbouw van een bijgebouw op de planning. Daar willen we een kleinere vakantiewoning in realiseren plus drie inpandige trekkershutjes. De bovenverdieping willen we reserveren als overnachtingsruimte voor meerdere personen. In de voortuin tussen de fruitbomen een bescheiden tentenveldje voor de gasten die een fietsvakantie houden en ons plaatje van een kleinschalig vakantieparkje is rond. Met mijn betaalde baan in het vooruitzicht zit er zeker muziek in!

Roel Heidema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten