zaterdag 4 januari 2014

Column 25 Friesch Dagblad

Een nieuw jaar, mét nieuwe columns! Het Friesch Dagblad verwacht ook de komende tijd weer een wekelijkse column van Roels hand. Gisteren is de eerste van 2014, nr. 25 in totaal, geplaatst:


Nieuw begin, nieuwe kansen

De feestelijkheden rond de kerstviering en de jaarwisseling 2013/2014 zijn voorbij.
Daarin verschilt Zweden niet met Nederland. De bomen met kluit gaan hier de grond weer in, alsof er nog niet genoeg naaldbomen zijn en de rest van het groen wordt bewaard voor de brandstapel eind april. Dan wordt het einde van de winter gevierd met een groot vuur. Maar zover is het nog niet. Het “normale” leven begint hier weer een beetje op gang te komen. Hier en daar verdwijnen ook de kerstverlichtingen, hoewel de meeste mensen hun sfeerlampjes laten hangen tot na Driekoningen.
Het is ook wel erg gezellig, ’s avonds die verlichte ramen. De overgang van alles naar niets moet ook niet in één keer. Rustig afbouwen zoals het ook is opgebouwd.
Behalve de gemoedelijke sfeer en de gezelligheid van de decembermaand, is het toch ook een periode van bezinning. Zonder nu al te filosofisch te worden is een terugblik op het afgesloten jaar, dat elk jaar weer sneller voorbij gaat zo het lijkt, niet verkeerd. Bij het schrijven van deze aflevering zit ik eigenlijk een beetje in die “terugblikfase”.
Ruim een jaar proberen we nu een bestaan op te bouwen in een land dat veel lijkt op Nederland, maar waarin de verschillen ook maken dat een snelle integratie geen optie is. Misschien dat het komt omdat ons Nederlandse tempo ons afremde, hoe raar dat ook klinkt, of omdat de regelsystemen hier gesmeerd lijken door zand, ik weet het niet. De vriendelijke en behulpzame Zweden zijn zeker niet de reden waarom alles langzamer gaat dan wij wel zouden wensen. Het heeft vast te maken met de wens om zo snel als mogelijk zekerheden te willen en het liefst voor honderd procent. Voor iedereen die ook plannen heeft voor emigratie, zet de “zekerheden” maar op een laag pitje en durf een zeker risico te nemen. Op de bonnefooi zo’n onderneming starten is zeker af te raden, een zekere hoeveelheid onzekerheid blijf je houden. Als ik de balans op maak wordt 2014 een jaar waarin we de laatste onzekerheden gaan wegwerken. Na een jaar voorbereiden liggen er bronnen van inkomsten te wachten, we zijn volledig geïntegreerd in onze leefomgeving en het beheersen van de Zweedse taal in woord en geschrift gaat ons ook goed af. Vooral dat laatste aspect is misschien wel de crux in een emigratie verhaal. Een zekere mate van doorzettingsvermogen is ook niet onbelangrijk, wind en stroming zitten lang niet altijd mee. Belangrijk is, in al je voorspoed en tegenslagen, dat je géén spijt krijgt van je genomen beslissing om een nieuw bestaan op te bouwen in een voor jou relatief onbekend land.

Laat 2014 in ieder geval voor iedereen, waar we ook zijn, een gezond jaar worden waarin we leven…maar vooral láten leven!

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten