donderdag 21 februari 2013

Donderdag 21 februari

In het kader van "werken en leren"/Lärande & Arbeta, vandaag een "Jobb-& Utbildningsmässa" bezocht op advies van het "Arbetsformedlingen". Als je hier werk zoekt, moet je wel sterk in je schoenen staan. Het duurde een kwartier eer ik naar binnen kon. In de ijzige kou (-10) stond een rij werkzoekenden te wachten, waardoor je de drang kreeg op je schreden te keren, omdat je één van de velen bent en toch geen kans maakt op "arbeta". Maar je blijft Hollander en die laten zich niet zonder slag of stoot aan de kant zetten! Eenmaal binnen was er geen weg terug. Je werd ingesloten als in een olievlek. Devies was om met de meute mee te schuifelen om iets vooruit te komen. Wilde je sneller, kon je je beter door je knieën laten zakken en als een hond tussen de benen doorkruipen. Na twee rondjes had ik voldoende informatie en contacten opgedaan en na twee uur stond ik snakkend naar adem en stinkend naar mens, weer buiten. Nuttig en héél leerzaam, hier gaat op (korte) termijn iets leuks uit voortkomen!
Ook de Zweedse taallessen gaan voorspoedig. Het is niet makkelijk, maar ook weer niet te moeilijk. Nederlands en Zweeds zijn Germaanse talen en hebben veel raakvlakken. Niet alleen voor wat betreft de uitspraak, maar ook grammaticaal. Dat het ook héél erg leuk is om de lessen te volgen, heeft alles te maken met de lärare Margit. Een onvermoeibare zestiger die alles en iedereen in de gaten houdt en zich ook overal mee wil bemoeien, in de goede zin van het woord, met iedereen praat, alles regelt en dat allemaal tegelijkertijd. Een fantastisch mens die alles voor je over heeft, geen moeite is haar teveel. De energie krijgt zij door de feedback van haar studenten, waar ze optimale inzet van verwacht.
Als de kans er is komt er een foto. Wil je je alvast een beeld vormen van haar, heb dan Madam MikMak voor ogen, zo noemen we haar binnenskamers, maar vooral liefkozend!!
Jantsje mocht deze week mee als gast bij onze studiegroep. Dinsdag is ze voor het eerst mee geweest. Na Margit lief aangekeken te hebben heeft ze zelfs een les- en werkboek gekregen. De cd's met luisteroefeningen mochten mee naar huis om te kopiëren en huppekee, aan de slag! Dezelfde avond heeft ze nog hoofdstuk 1 en 2 gedaan. Tijdens de les van gisteren een deel van hoofdstuk 3 en toen gaf Margit haar de volgende opdracht: t/m hoofdstuk 5 doorwerken, de oefentoets maken en dan vrijdag de echte toets doen. Dus met een beetje mazzel heeft Jantsje vrijdag het eerste deel van de cursus al afgerond.
Hoewel er voor onze groep op vrijdag geen les is, zijn we allemaal uitgenodigd te komen voor een speciale sessie. Dus morgen vroeg op, want om half negen worden we verwacht door de aardige, vriendelijke en lieve "heks", want die bestaan ECHT!   ;-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten