maandag 15 juli 2013

Maandag 15 juli 2013

Voor onze trouwe lezers hieronder de eerste column die afgelopen donderdag 11 juli in het Friesch Dagblad heeft gestaan. A.s. donderdag volgt nummer 2!


Verhuizen naar Zweden.

 

Als je op een dag besluit om als Nederlander naar een ander land te willen gaan verhuizen, moet je goed weten waarom je dat graag wilt. Een veel gehoorde kreet uit onze kennis- en vriendenkring was dan ook: “Wat bezielt jullie!” Dat is een moeilijke vraag en het antwoord is misschien nog wel moeilijker. Gelukkig wisten wij het voor ons enige juiste antwoord! Dat lijkt dan weer makkelijk, maar dat is het niet.

Het definitief vertrekken doe je niet van het ene op het andere moment. Zweden is het land waar wij voor gekozen hebben om ons te vestigen. Al een aantal jaren lopen we met plannen rond om iets op te starten als een Bed & Breakfast, een minicamping of het verhuren van vakantiehuisjes.

Bij toeval – hoewel, bestaat “toeval” wel? – liepen we tegen een object aan in Zweden aan de oostkust, dat helemaal in ons plaatje paste. Een dubbel huis om in te wonen en te verhuren, ruimte voor een mini tentencamping, een bijgebouw dat eenvoudig te veranderen is tot kleine vakantiewoning en drie inpandige trekkershutjes. Ook is er plaats voor enkele campers.

Vanaf het eerste moment voelden we ons thuis en dus verloren. Waarom verder zoeken als dit project in onze puzzel past en het gevoel daarbij goed is. Vergeet niet, dat als je een zo grote stap maakt als definitief verhuizen naar een ander land, je verstandelijk goed en nuchter moet blijven nadenken over de consequenties van de keuze. Niet minder belangrijk is het goede gevoel dat je er bij moet hebben en geloof me, dat wil wel eens botsen.

Als je op een goed moment elkaar aankijkt en zonder een woord te spreken besluit: “Dit wordt het!”, ben je net over de helft van het avontuur. De laatste helft is de moeilijkste.

“Het juiste moment” is misschien wel de crux van een emigratie verhaal. Alles moet samenvallen als een puzzel. Als er ook maar één van de gezinsleden ernstige twijfel heeft, is het nog te vroeg.

Het verkrijgen van persoonsnummers, openen van een bankrekening, afhandelen van financiële aspecten, etc. De zorgen van alle zaken die je moet afhandelen in Nederland, maken dat je kunt gaan twijfelen over je beslissing. Als je een droom najaagt en goed weet waarom je het doet, vastberaden en probleemoplossend te werk wilt gaan en vooral geduld kunt opbrengen, maak je goede kans. En zo begon onze droom……..

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten