zondag 20 juli 2014

Column 53 Friesch Dagblad

Vakantie in eigen land

Het is volop zomer in Zweden. Veel Zweden zijn vrij en trekken er massaal op uit.
Met caravans, campers en motoren wordt het eigen land doorkruist om de stilte en de rust te zoeken die Zweden volop biedt. Heel veel Zweden hebben ook eigen buitenhuisjes die niet alleen voor de zomervakantie worden gebruikt, maar ook ’s winters en in de weekends bezet zijn. In de winterperiode is er een complete uittocht naar warmere oorden, maar dat is logisch. De winter duurt hier lang genoeg.
Voorlopig schijnt de zon hier uit alle kracht met af en toe een regenbuitje als de natuur daarom vraagt. Soms met een ouderwetse donderklap met ontlading maar dat schouwspel duurt nooit lang. Heeft de natuur haar nodige dorst gelest dan schijnt de zon weer die geduldig is blijven hangen achter de inktzwarte lucht. Er valt genoeg te beleven in eigen land om een ontspannen zomervakantie te vieren. Voordat je heel Zweden hebt ontdekt ben je nog wel even bezig. Ook de kinderen die opgroeien in de natuur vermaken zich kostelijk in de bossen en aan het visrijke water valt altijd wat te beleven. Voor de thuisblijvers die niet zo’n behoefte hebben aan een trekkend bestaan voor een aantal weken is het vaak een werkvakantie. Klussen in en om het huis, tuinwerk maar vooral…….uitrusten. Wat wel een prioriteit heeft is het voorbereiden op de winter. Schoorstenen moeten geveegd, rookkanalen moeten worden gecontroleerd en de op hout gestookte haarden moeten op veiligheid worden onderzocht. Dit alles door een erkende schoorsteenveger. De brandverzekeraar stelt dit verplicht en dat is begrijpelijk. Een open haard of gesloten kachel geeft heerlijke warmte en staat gezellig maar het blijft vuur! De schoorsteenveger geeft dan ook een certificaat af dat geen zekerheid garandeert maar de maatschappij dekt wel eventuele schade. De grootste klus in een zomerperiode is natuurlijk het verzamelen van brandbaar materiaal voor de “houtvreters”. Natuurlijk kun je dat ook inkopen maar het zelf kappen van bomen en verwerken tot haardblokken is leuk werk en gezond. Hout moet wel de tijd hebben om te drogen voordat het in de kachels verdwijnt dus je werkt altijd minstens drie jaar in het voren.
Ook al is de vakantietijd over het algemeen een fijne tijd om naar uit te kijken, soms is het ook wel eens vervelend. Als je iets nodig hebt en je belt voor informatie krijg je maar al te vaak een antwoordapparaat met de mededeling dat het bedrijf gesloten is en dat je over drie weken de eerste bent. Je zult maar een nieuwe kettingzaag nodig hebben of een kloofmachine, vaak moet je er dan ver voor reizen. Dus ook daar moet je rekening mee houden voor dat iedereen zijn werktas aan de wilgen hangt.
Zweden is een populair vakantieland, ook voor Nederlanders. De gele nummerplaten zijn talrijk aanwezig en terecht. Ook wij vieren vakantie in “eigen” land……….

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten