donderdag 17 juli 2014

Column 52 Friesch Dagblad

Zomer

Net als andere landen heeft Zweden te maken met verschillende vooroordelen. Zo zijn alle Scandinaviërs blond en hebben blauwe ogen, hebben alle woorden een eu-klank en is het er altijd koud. Nou, ik weet inmiddels wel beter. De blonde Zweden zijn op één hand te tellen, groene en bruine ogen komen hier net zoveel voor als in andere landen en de taal, wel, daar heb ik al vaker over geschreven. Kom ik bij het “feit” dat het altijd koud is in Zweden… Ja, ’s winters, dan is het wel koud. Het vriest hier zomaar tien tot twintig graden en dat is best fris, maar het bijna altijd schijnende zonnetje is de winterkou hier prima te doen. Geen snijdende koude wind die een gevoelstemperatuur van -25 graden oproept, maar een fijne frisse winterkou, vaak vergezeld van een flink pak sneeuw. Een halve meter is hier heel normaal.
Maar de zomers dan, die zijn toch koud en regenachtig? Niets is minder waar. Eind maart zat ik hier al voor de eerste keer in de korte broek buiten en tot op heden hebben we bijna altijd prachtig weer gehad. Het hele voorjaar was warm, bijna voortdurend 20 graden of ruim daarboven, veel zon, weinig wind en weinig regen. Natuurlijk was het af en toe een paar dagen wat minder, regende het hier ook wel eens, maar over het algemeen was het stabiel, warm lenteweer.
De zomer begon traditioneel koud. Op midsommar, de vooravond van de 21e juni, was het slechts 7 graden. Maar een weekje later sloeg het weer om en werd het warm. Warm? Zeg maar gerust: tropisch! We lezen hier geregeld over weerssituaties in Nederland en zien dan veel regen en niet al te hoge temperaturen. Hier is het al een poosje vergelijkbaar met oorden als Zuid-Frankrijk en Italië, met minima van 25 graden. Overdag is het bijna te warm om iets te doen, of je moet al activiteiten in en op het water zoeken. Een kanotochtje op de rivier, zwemmen in de Botnische golf of gewoon naar het zwembad in het dorp, met deze bezigheden houd je het het langst vol. ’s Avonds koelt het bijna niet af en blijft het de hele avond zo’n graad of twintig. Heerlijk dus om lekker te barbecueën – grillen zoals de Zweden zeggen. Ik word dan zo langzamerhand ook al een echte Zweed. We eten vaker buiten dan binnen.
Toen we nog gewoon op vakantie naar Zweden gingen, vroegen de mensen ons vaak wat we toch in zo’n koud land te zoeken hadden. Ook toen al ervoeren we dat het hier vaak mooi weer is. Door het landklimaat ook heel stabiel, dus als de zomertemperaturen verschijnen, is dat meestal niet voor een dag, maar kan het zo verscheidene weken aanhouden. Dus voor wie nog een vakantiebestemming zoekt: De zomer in Zweden is een aanrader!

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten