vrijdag 27 juni 2014

Column 50 Friesch Dagblad

Semester

In het Nederlands betekent dat een half (studie) jaar, in het Zweeds heeft het de betekenis van vakantie. Voor de meeste Zweden, gelijk aan de Nederlanders, is dat toch iets waar men naar uitkijkt. Met een groot feest is vorige week vrijdag hier gevierd dat we de “langste” dag hadden. Nu zijn alle dagen natuurlijk even lang, maar er is één dag per jaar waarop we ook hier in Zweden het langst daglicht hebben. Dat hebben we dan ook uitbundig gevierd met Midsommerafton.
Op die dag zijn vele Zweden vrij van het werk of nemen dat. De dag erna is ook bijna iedereen vrij om bij te komen van het grootste feest in Zweden. Logisch dat ze bij moeten komen, want het bier stroomt rijkelijk en van het eten van voornamelijk vis raak je ook behoorlijk vol. Alle andere lekkernijen zijn ook niet te versmaden en maken weer dorstig. Een kater verschilt niet veel met die in Zweden alleen noemen ze dat hier “bakfyllt”. Met waterige oogjes en een hese stem doet iedereen dan weer z’n plicht, maar dat valt niet altijd mee. Iedereen denkt hier al weer volop aan de aanstaande zomervakantie. Gaan vele Zweden in andere vakanties buiten de zomervakantie naar landen als Thailand en andere warme streken, de zomervakantie wordt vaak in eigen land gevierd. De zomervakantie is voor de schooljeugd al bijna een week geleden begonnen, maar dat geldt niet voor de ouders. Soms geeft dat wel problemen, vooral als beide ouders werken. Daar hebben ze de Sommerkullan voor bedacht. Dat is een soort van buitenschoolse opvang met dien verstande dat de leerlingen niet in de schoolbanken zitten met hun neus in de boeken, maar georganiseerde spelen doen. Veel atletiek en voetbal natuurlijk, want hoewel Zweden niet meedoet aan het wereldkampioenschap, is dat toch een populaire sport en niet alleen voor jongens. Ook het zwemmen in “mijn” zwembad (www.fjarranhojderbadet.se) staat elk jaar op het programma. Zo overbruggen de kinderen een periode waarin de ouders hun plichten nakomen bij de werkgevers en geloof me dat is geen straf voor ze. Wanneer pa en moe hun welverdiende vakantie opnemen, begint een tijd van voornamelijk uitrusten. Vila, vila, vila………
De barbecue, die overigens gewoon het hele jaar buiten staat, wordt zo vaak als het weer dat toelaat opgestookt en krijgt nauwelijks tijd om af te koelen. Het weer laat dat gelukkig vaak toe want met een landklimaat zijn de zomers over het algemeen vaak goed te noemen. Is het wat kouder sta je gewoon met handschoenen aan en een muts over je oren je worstjes om te draaien. Gaat het regenen, ook geen probleem. Een tentje is zo opgezet, want het grillen gaat gewoon door.
Laat maar schuiven die Scandinaviër. Hij weet wel hoe je vakantie moet vieren, ook al duurt dat géén half jaar!

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten