zaterdag 21 juni 2014

Column 49 Friesch Dagblad

Ook hier in Zweden hebben we last van de voetbalkoorts, ook al heeft Zweden zich niet geplaatst voor het WK. Ons huis is dan wel niet oranje, maar we hebben toch één van de wedstrijden op onze oranje bank (tja, die hebben we nu eenmaal) met een bord oranje eten (er stonden worteltjes op het menu) naar Oranje zitten kijken. Dus we leven wél mee en het was een leuk onderwerp voor column nr. 49:

Aanvalluh!!

Net als Nederland leven we hier in de ban van het wereldkampioenschap voetbal. Waarschijnlijk alleen wij tweeën, want Zweden heeft zich jammer genoeg niet geplaatst voor dit sportieve gebeuren. Dus geen ‘heja Zlátan’ en al helemaal geen blauw-geel gekleurde gekte hier. De vraag is ook of dat wel het geval zou zijn als Zweden zich wél had geplaatst, want gezien de nuchterheid en misschien wel schuchterheid van de Zweedse bevolking, vraag ik mij in alle gemoed af of iedereen zo mallotig doet als de Nederlanders. Hier in de winkels geen nationaal gekleurde acties, vreemde hoofddeksels en andere rariteiten. Het enige dat ik hier heb gespot, zijn shirts in de Braziliaanse kleuren.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de televisie hier wel iedere dag op het WK staat afgestemd. Vooral de vrouw des huizes is een geestdriftig voetbalfan en probeert zoveel mogelijk te bekijken. Uiteraard worden de wedstrijden met het Nederlands elftal met extra aandacht – en spanning!! – bekeken. Je bent en blijft tenslotte Nederlander, dus enig chauvinisme is ons niet vreemd.
Op deze manier leren we weer heel wat Zweedse vaktermen bij. We weten nu precies wat vrije trap, hoekschop en penalty in het Zweeds is. Op zich ook wel grappig om ‘Nederlandse’ wedstrijden vanuit Zweeds oogpunt te bekijken. Natuurlijk waren de Zweedse commentatoren best positief over de doelpunten uit de eerste wedstrijd tegen Spanje, maar toen we de beelden later terugzagen op Facebook met het commentaar van Jack van Gelder erbij, beleefden we de euforie toch op een heel andere manier. De doelpunten leken opeens nog mooier dan toen we ze voor de eerste keer zagen.
Ook is het erg grappig om de Nederlandse namen van de spelers met Zweedse tongval terug te horen. We hebben dan ineens spelers als Sneder, Wlaar en van Parsie.
Voor de rest is er weinig verschil met de Nederlandse manier van uitzenden. Ook hier uitgebreide voor- en nabeschouwingen met ‘experts’ in de studio, die alle momenten nog eens onder de loep nemen. Wat wel lastig is, is dat de wedstrijden hier op drie verschillende televisiezenders worden uitgezonden, dus het is iedere keer weer een verrassing op welk kanaal we ons moeten melden, om vooral geen doelpunt te missen.
Mijn Zweedse collega’s leven erg met me mee en ik werd van alle kanten gefeliciteerd met de eerste overwinning van de Nederlanders. En natuurlijk moet er gegokt worden in Zweden! Ook bij mij op het werk hebben we een pool waarin we de voorspellingen kunnen noteren. Het is in dit geval wel ‘gokken light’, want we hebben geen geld ingezet. Maar de winnaar krijgt wel een cadeautje!
En verder doen we lekker mee op Facebook, dus ook wat betreft de voetballerij is de afstand nauwelijks merkbaar. We hebben Nederland net weer zien winnen, deze keer van Australië, dus ‘we’ doen het weer prima! Aanvalluh!!

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten