zaterdag 14 juni 2014

column 48 Friesch Dagblad

Vakantiekriebels

De zomervakantie staat voor de deur, in Zweden nog iets eerder dan in Nederland. Deze week krijgt het deel van Zweden waarin wij wonen vakantie, met op de meeste scholen een heuse ‘skolavslutning’. De gehele laatste schoolweek staat in het teken van opruimen, afsluiten en leuke dingen doen. Sporttoernooien, schoolreisjes, spelletjes, enzovoort. En na de officiële jaarafsluiting is er in Söderhamn een fenomeen dat ‘School’s out’ heet. In het stadspark wordt een podium opgesteld, met daarop allerlei optredens van zangers, zangeressen en bands. Een populair evenement waar zo’n beetje alle leerlingen te vinden zijn. En uiteraard gratis. Zweden past goed op de jeugd, want veel dingen zijn hier gratis voor kinderen. Zo hebben ze allemaal een gratis buskaart en zijn alle scholen voorzien van een goed uitgeruste eetzaal met een gratis warme lunch. ‘School’s out’ wordt onder andere georganiseerd door een organisatie die zich inzet voor de jeugd. Deze organisatie, Be Smart genaamd, is erop gericht om de jeugd middels een contract te overtuigen om niet met roken en drinken te beginnen. In ruil daarvoor organiseert Be Smart verschillende activiteiten, zowel binnen als buiten. ‘School’s out’ wordt een grote happening buiten, die de stad waarschijnlijk op zijn grondvesten laat trillen. En daarna… maar liefst negen weken zomervakantie voor de leerlingen en een stuk of zeven voor de leerkrachten. Veel Zweden reizen naar het buitenland met een grote voorkeur voor warme landen als Turkije en Italië.
Ook in Nederland draait men in deze tijd van het jaar warm voor de jaarlijkse uittocht en dat kunnen wij hier zelfs merken. We hebben al diverse Nederlandse campers gespot in onze omgeving. Sinds dit jaar zijn wij opgenomen in een Nederlands boek waarin zo ongeveer alle camperplaatsen in Europa zijn samengesteld. Dat betekent dat de camperaars ons beter en beter kunnen vinden en dat resulteert er weer in dat er al een aantal ex-landgenoten de nacht op ons terrein hebben doorgebracht. Altijd gezellig, want de gasten worden ontvangen met ‘kaffe och fika’ – een kopje versgezette koffie met wat lekkers – en dan moeten we keer op keer ons verhaal vertellen. Want iedereen is nieuwsgierig hoe we dit mooie plekje toch hebben gevonden, hoe het ons hier bevalt, enz. enz.
Daarnaast hebben we nog onze vakantievilla, die door websiteproblemen eerder dit jaar jammer genoeg wat minder bezet is dan vorig jaar, maar ook daar mogen we weer verschillende gasten begroeten. De topper dit jaar is toch wel een gezin uit Frankrijk. En vakantievieren gaat hier uitstekend; we hebben zelf ook nog steeds elke dag een vakantiegevoel. Ook al rijden we allebei dagelijks in onze auto’s naar onze respectievelijke banen, als we weer thuiskomen, ziet het eruit als een vakantieoord. Veel groen, bos, een rivier, heel veel vogels en andere dieren, fijne temperaturen, ruimte, rust… Ideaal om de dag af te sluiten en weer energie op te doen voor de volgende dag. Dus bij ons kriebelt het het hele jaar…

Roel Heidema
www.vilasig.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten