zondag 13 oktober 2013

Column 14 Friesch Dagblad

Hieronder de tekst van column nr. 14 in het Friesch Dagblad, afgelopen vrijdag:

Van A(ardappel) tot Z(weedse balletjes)

Verandering van spijs doet eten. Soms is dat ook wel nodig, want naar artikelen die je in Nederland in de supermarkten vindt, zoek je vergeefs in Zweden. Neem bijvoorbeeld de hagelslag. Ik heb me zelfs laten vertellen dat de Zweden gruwen van de chocoladevariant als broodbeleg. Wel zie je hier een soort strooisel dat lijkt op hagelslag, maar in de meest vreemde kleuren van de regenboog. Dat dan weer over koek en gebak ook in de meest onappetijtelijke kleurstelling en dan “smullen” maar. Vanuit Nederland hadden we een grootverpakking van zestien doosjes meegenomen van de plaatselijke supermarkt, maar dat raakt ook een keer op. Het is geen ramp nu we ’s morgens geen “bruine jongens” op ons vers gesneden boterhammetje kunnen strooien, maar dat zijn toch kleine dingetjes die je soms kunt missen. Goede alternatieven zijn de marmelades en de pasta’s, maar het is anders. Wat we soms ook missen zijn frikadellen en kroketten! Frietjes en hamburgers te over want ook in Zweden staan de hoge palen met de gele “M” om de kilometer.
In een stadje zo’n vijftien kilometer van onze woonplaats staat een groot koopcentrum. Twee supermarkten aan elkaar gekoppeld met een centrale ingang. Linksaf naar de ICA, rechtsaf naar de COOP. Bijna identieke levensmiddelenwinkels en dus elkaars concurrenten, maar toch beide bestaansrecht. De COOP heeft een wat grotere non-food afdeling en zelfs een kleine bouwmarkt. Van een pak spijkers tot gemotoriseerde sneeuwruimers, van koeientongen tot ribbelchips… voor elk wat wils.
Wat ons in het bijzonder opviel toen we voor het eerst onze boodschappen haalden, was dat voornamelijk de vleesproducten in grootverpakkingen in de schappen lag.
Hamburgers gaan per tien stuks, gehakt gaat per kilo’s en worsten gaan per streng ter grootte van een sleepkabel. Ofwel men verwacht hier het hele jaar door een strenge winter met heel veel sneeuw, of een schermutseling tussen bepaalde volksstammen, een voorraad moet je in huis hebben. Je weet immers nooit……
Prettig is wel dat de supermarkten zeven dagen per week open zijn!
Als je een liefhebber bent van vis zit je in Zweden ook goed. In alle grootgrutters winkels zie je de vissoorten met glazige ogen je aanstaren. De zalm is hier wel het meest favoriet. Onze woonplaats Ljusne staat wijd en zijd bekend om de zalmvisserij door voornamelijk de sportvissers. De gevangen zalm (lax) die tegen de stroom van de stuw inzwemt, wordt direct van het leven beroofd door een klap met een kleine knuppel. Na het verwijderen van de ingewanden wordt de vis aan een spies geregen en in de gereedstaande rookkast gehangen. Hoe vers wil je ze hebben….?
Verder kun je hier een Hollandse pot koken als je daar behoefte aan hebt.
De grootste lekkernij voor de bevolking is de pizza. Ik heb mij verbaasd over het aantal pizzarestaurants in één straat. Variatie genoeg dus in het eetpatroon.

Roel Heidema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten