zaterdag 9 augustus 2014

Column 55 Friesch Dagblad


Vermaak in de rimboe

 

Een veelgehoorde vraag hier is: “Is er wel wat te doen, daar midden in de rimboe?” Tja, als je de huizenblokken in de Friese dorpen gewend bent, lijkt het hier misschien op de rimboe, maar niets is minder waar. We wonen dan weliswaar buiten het dorp, maar wel aan de doorgaande weg en op maar twee kilometer van het dorp Ljusne. En daar zijn de meeste faciliteiten voorhanden: Een supermarkt, een bank, gezondheidscentrum, de kapper, een bloemenzaakje en diverse sportaccommodaties, waaronder een openluchtzwembad met vijftig meter bad en glijbanen, een ijshal en een voetbalveld. Bepaald geen gehucht dus. Wil je meer vertier of keus, dan ligt de dichtstbijzijnde stad Söderhamn op maar vijftien kilometer afstand. Niks geen rimboe dus.

Wel een prachtige natuur, met bomen waar je ook kijkt. De achtertuin gaat over in een bos, waarin je een leuk rondje kunt wandelen of fietsen. Ook aan de overkant van de rivier de Ljusnan, die hier voor de deur ligt, ligt een bos met leuke weggetjes, die je zowel op de fiets als met de auto af kunt leggen. De rivier is een vermaak op zich, ondanks de dammen van het “kraftverk” die erin liggen. Nuttige dammen dus, want met behulp van dit kraftverk wordt energie opgewekt. De waterstand wordt er ook door gereguleerd en dat maakt dat de uitmonding van de Ljusnan in de Botnische Golf, hier zo’n twee kilometer vandaan, een waar paradijs is voor zalmliefhebbers. Niet alleen om op te vissen, maar ook om naar te kijken. Als het luik van het kraftverk open staat, ontstaat er een flinke stroming in het water en kun je de zalmen uit het water omhoog zien springen. Een lust alleen al om naar te kijken en een lokaas voor vele sportvissers. Ljusne heeft dan ook als slogan: Ljusne, där laxen leker (Ljusne, waar de zalm speelt). Een doorgaande vaarroute is de rivier dus niet, maar je kunt er wel prima kanoën en aanleggen op kleine eilandjes. Op loopafstand van ons huis is een klein strandje met een steiger, waar je kunt zwemmen of vissen.

Ook in Söderhamn is van alles te doen. Je kunt er winkelen, karten, bowlen en wat al niet meer. Voor een dierentuin moet je ongeveer een uurtje rijden, maar dan tref je ook een echte Zweedse dierentuin aan. In de Järvzoo vind je ze allemaal: Elanden, rendieren, wolven, beren, enzovoorts. Omdat de elanden niet dagelijks in de voortuin lopen, is het heel leuk om daar af en toe eens naar toe te gaan. Trouwens, ook in de winter kun je goed in deze plaats terecht, want pal naast de dierentuin ligt een fantastische skihelling. Voor de iets minder geoefende wintersporter ligt er op loopafstand van ons huis een langlauftraject, compleet met een kleine helling waar je ook leuk kunt sleeën.

En dat allemaal hier in de Zweedse rimboe…

 

Roel Heidema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten