dinsdag 2 september 2014

Laatste column Friesch Dagblad

Afgelopen vrijdag is de allerlaatste column in het Friesch Dagblad geplaatst. Nu is het echt afgelopen! Uiteraard willen we wel proberen dit weblog bij te houden en anders zijn we te volgen op Facebook en Twitter. Dus iedereen kan onze Zweedse avonturen blijven volgen :-) 


Ieder einde, nieuw begin

Wat begon als een serie zomercolumns van zes stuks in het Friesch Dagblad voor de zomer van 2013, is uitgelopen tot aflevering negenenvijftig in 2014.
Naar aanleiding van de verhuizing (emigratie) naar Zweden, schreef ik elke week een column over mijn belevenissen in mijn nieuwe thuisland. Na wat oefenen en aanwijzingen van de redactie vloeiden er wekelijks wetenswaardigheden uit de digitale pen en ik moet zeggen met heel veel plezier. Het vinden van onderwerpen is ook nooit een probleem geweest want je beleeft hier altijd wel iets wat de moeite waard is om aan het papier toe te vertrouwen. Behalve dat het schrijven van een column erg leuk werk is, is het teruglezen van vorige afleveringen minstens zo interessant. Hoe verder je in de tijd komt hoe vaker je in het archief moet duiken om er voor te zorgen dat je actueel blijft. Misschien is het toch een aardig idee om de verhalen te bundelen……...
Het aantal reacties van de trouwe lezers van het FD heeft mij ook altijd verwonderd.
Blijkbaar zijn er toch meer mensen die zo’n column lezen dan je zelf denkt. De zomer van 2014 was wat dat betreft een hoogtepunt. Omdat we op het terrein ook plaats hebben voor campergasten die een plaatsje voor de nacht zoeken, rolde de ene na de andere huiswagen het erf op. De gele nummerplaten blonken in de felle zon en enthousiaste reizigers uit voornamelijk het hoge noorden van Nederland sprongen uit hun vakantieverblijf op vier wielen. “Nou, goeidáááááág………”
Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van de gelezen columns wilden ze zelf wel eens zien hoe het hier is en hadden hun route zo gepland voor een bezoekje.
Gezellig was het altijd. Even weer een gesprek in je vertrouwde Nederlands met mensen die vaak zo dicht uit de buurt van mijn vorige leefomgeving kwamen dat je bijna familie van elkaar werd.
We hebben het erg naar onze zin hier in Zweden. In de wetenschap dat we heel veel geluk hebben gehad is het ook wel hard werken geweest om een plaatsje in het Zweedse te creëren. Gelukkig hebben we hier beide een baan kunnen vinden, wat op zich al erg knap is met de grote werkeloosheid. Behalve de taal spreken is het hebben van inkomsten een eerste vereiste anders red je het niet. Terugkijkend op het verkrijgen van de nodige papieren en documenten is het wel een lange weg geweest waarbij je veel geduld moet hebben zoals met veel meer zaken hier.
Een fijn huis om in te wonen in een machtig natuurgebied, wat wil je nog meer!
In goed overleg met de redactie is besloten om nu letterlijk een punt te zetten achter deze laatste column. Niet dat het niet meer leuk of interessant is, maar voor veel zaken is een goed moment nodig. Dat geldt voor een emigratie en ook voor het beëindigen van een serie columns.
Het gaat iedereen goed!

Roel Heidema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten