zaterdag 9 augustus 2014

Column 56 Friesch Dagblad


Brandgevaar

 

Eerder schreef ik al over de voortreffelijke zomer die we dit jaar in Zweden genieten. Al wekenlang is het prachtig weer: De zon schijnt elke dag, we hebben continu temperaturen van 25 tot 30 graden – en meer – en het regent bijna niet. Landen als Italië en Frankrijk kunnen er dit jaar niet aan tippen. Voor de toerist en ook voor de Zweed zelf een fantastische zomer, waar ook ik met volle teugen van geniet. Dat moet ook, want het wordt hier snel weer winter en die kan heel lang duren.

Behalve de positieve kanten van dit Zweedse zomerweer hebben we zo langzamerhand ook te maken met de andere kant. Door de minimale hoeveelheid neerslag wordt het hier droger en droger en dat merk je in de natuur. Het grasveld voor ons huis hoeft niet elke week gemaaid te worden, want het frisse groene gazon wordt nu bruin. De planten krijgen te weinig water en moeten geholpen worden met gieters vol uit de regenton, die intussen ook leeg is en… we hebben te maken met brandgevaar. De Zweedse overheden vaardigen waarschuwingen uit om voorzichtig te zijn met open vuur en op sommige plaatsen is het populaire grillen in de openlucht al verboden.

En terecht, want op een afstand van ongeveer 200 kilometer van ons huis woedt al bijna een week een forse bosbrand. In de provincie Västmanland is op dit moment al ruim 10.000 hectare bos verwoest. Verschillende dorpen zijn geëvacueerd en de brandweerkorpsen hebben grote moeite om de brand te bestrijden. Het daadwerkelijke blussen wordt dan ook op een lager pitje gezet en alle moeite wordt gedaan om uitbreiding te voorkomen. Er worden blusvliegtuigen uit Frankrijk en Italië ingezet, omdat die meer capaciteit hebben en zo hoopt men de brand uiteindelijk de baas te worden. Zweden spreekt over de grootste bosbrand van deze tijd en heel het land praat erover.

Ook van familie en vrienden komen verontruste telefoontjes en Facebook berichtjes onze kant op om te vragen hoe het bij ons is. Gelukkig hebben we er hier (nog) geen last van. Maar het geeft je wel even te denken. Zweden is het land van bomen en bos en nu het zo kurkdroog is, brandt het als een fakkel als het eenmaal begonnen is. Als er een bosbrand dichterbij huis uitbreekt, hoor je misschien zelf tot de mensen die verplicht hun huizen moeten verlaten. En wat tref je aan als je weer terug mag? Staat je huis er nog? En je spullen? Je moet er niet aan denken…

Op het moment dat ik deze column schrijf, is er een net een frisse bui regen gevallen. We zijn er blij mee. Niet alleen voor onszelf, omdat het zo lekker opfrist, maar zeker ook voor de natuur. Want hoe mooi de zomer ook is, we willen de natuur graag behouden!

 

 

Roel Heidema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten